Mental helse

Hvordan skaper vi mental trygghet og god trivsel når arbeidslivet er i konstant forandring? 

Ved å jobbe systematisk med trivsel på arbeidsplassen, kan vi forebygge stress og konflikter, redusere sykefravær, øke engasjementet og tilpasse oss bedre til endringer.

Det er en god investering for både arbeidstakere og virksomheter.

Men hvordan kan vi oppnå dette når arbeidslivet stadig endrer seg og stiller nye krav til oss?

Slik etablerer du en psykologisk trygg plattform på arbeidsplassen:

  • Bestem deg for å ha tillit til at dine kolleger og medlemmer ønsker å gjøre en god jobb og at de har gode intensjoner. Vis at du tror på dem og genuint ønsker at de skal lykkes.

  • Sørg for å ha et mangfold av kunnskap, kompetanse og erfaring slik at alle ansatte kan støtte seg på hverandre når de er usikre.

  • Tenk at du kan være en servicefunksjon for dine kolleger og medlemmer. Det er din jobb å tilrettelegge for at de skal kunne gjøre en god jobb.

  • Still spørsmål fremfor å anta. Hver enkelt ansatt har ulike ønsker og behov. Du kan spørre: Er det noe jeg kan hjelpe deg med for at du skal oppleve mestring og mening med arbeidet ditt?

  • Arbeid ut fra en flat struktur, der alle har ulike roller, men alle er like verdifulle. Da skapes en god teamfølelse der alles bidrag er like viktige og nødvendige for et godt resultat.

  • Vær opptatt av å skape og opprettholde en positiv arbeidskultur. Det kan blant annet gjøres ved å uttrykke nulltoleranse for baksnakking og understreke at hvis noen har en utfordring med en annen, tar man det direkte med den det gjelder.

  • Du kan være en konstruktiv bidragsyter ved å foreslå alternativer og konstruktive tiltak, fremfor å dvele ved det som ikke fungerer.

  • For ledere: Gi kontinuerlig orientering om bedriftens status til samtlige medarbeidere slik at alle opplever at de er involvert og informert om viktige forhold samtidig

  • Kommuniser hovedsakelig muntlig fremfor på e-post, slik at man unngår rom for misforståelser og uheldige tolkninger av ytringer.

  • Bidra til at alle ansatte ikke reagerer for raskt når det oppstår utfordringer. Et tips er å ta noen dype pust og vent til eventuelle sterke følelser går over, slik at man kan respondere på en mer konstruktiv måte.

  • Vær fleksibel, vis at det er lov til å endre mening og at man er åpen for andres ideer ved både å stille spørsmål og lytte til deres forslag.

  • Vise for lederne hvor viktig det er å gi hyppige, konstruktive og konkrete tilbakemeldinger på hva som fungerer bra, og hva som kan gjøres annerledes. Vær tilgjengelig dersom dine kolleger trenger din hjelp.

  • For ledere: Se individuelle styrker og forsterk akkurat disse, fremfor å sette søkelys på begrensninger. Enhvers individuelle styrke må fremelskes for at man skal oppleve mestring.

  • Presisere at det er lov å gjøre feil. Det er feilene våre vi lærer av, noe som gir anledning til personlig utvikling og vekst.

  • Be alle være tydelige og konkrete på hva du forventer av dine kolleger. Da unngår man misforståelser og sikrer forutsigbarhet i organisasjonen.


Oversikt over eksterne tjenester

Det finnes ulike typer av tjenester som kan hjelpe deg med å ta vare på din psykiske helse, enten du trenger råd, støtte, behandling eller bare noen å snakke med.

Her er en lenkesamling til noen av disse tjenestene:

Offentlige

Kurspakke fra NAV – «Sees i morgen»

Kurspakken Sees i morgen! gir arbeidsgivere, tillitsvalgte og verneombud mer kunnskap om hvordan møte ansatte som har psykiske helseproblemer.

Dette er en serie på fem ulike kurs som holdes i hele landet.

Helse Norge

Her finner du informasjon om hva psykisk helse er, hvordan du tar vare på den og hvor du kan få hjelp hvis du eller noen du kjenner har det vanskelig.


Arbeidsmiljøportalen.no

En samling kjente utfordringer man kan ha, og hvor man kan gå frem for å løse dem.

Organisasjoner

Finansforbundet Danmark

Finansforbundet i Danmark har jobbet mye med temaet mental sunnhet og trivsel, og hvordan man skal skape både fellesskap og fleksibilitet på arbeidsplassen.

De har laget en egen temaside på sine hjemmesider der man finner inspirasjon, tips, perspektiver og historier fra de ansatte:


Var dette nyttig?