HJEMME PÅ JOBB: Her på Torshov har mesteparten av Gro Elin Hansens tid i ny jobb foregått. På hjemmekontoret. Etter at hun begynte i SpareBank 1 Utvikling 14. april, har hun knapt fått vært innom kontoret. FOTO: MICHAEL SOLBAKKEN

Ny i jobben i 2020 – og litt ensom? Du er ikke alene.

Gro Elin Hansen gledet seg til ny jobb, nye kolleger og miljøskifte. I stedet har hun blitt ekstremt godt kjent med sitt eget hjemmekontor.

14. april begynte Gro Elin Hansen i sin nye jobb i SpareBank 1 Utvikling, som er IT- og utviklingsdelen av bankalliansen. Der leder hun en avdeling med rundt 20 ansatte, pluss en håndfull innleide konsulenter. Tilbudet om jobben fikk hun rett før jul i 2019, da hun og familien nærmet seg slutten på et syv måneder langt opphold i Australia.

LITE BRUKT: Nøkkelkortet Gro Elin fikk utdelt i april, er fremdeles temmelig pent brukt.

– Verden så veldig annerledes ut da, påpeker hun.

Fra andre siden av jordkloden jobbet Gro Elin digitalt, mens mannen hennes hadde engasjement på universitetet i Brisbane. Både jobbintervjuet og tilbudet om ny jobb hjemme i Norge, foregikk via Teams.

– Jeg hadde ikke sett for meg at mitt forhold til den nye jobben skulle bli hundre prosent digitalt, medgir Gro Elin.

– Jeg tenkte jo at jeg skulle tilbake til en fysisk organisasjon, med fysiske lokaler, og var spent på hvordan det så ut.

Hun rakk en nyttårsfest med de nye kollegene i januar, tre måneder før hun skulle begynne i jobben.

– Da husker jeg at jeg gledet meg og tenkte «nå er det bare tre måneder igjen». Den gang ei…

Hjem alene

I stedet avsluttet hun sin forrige jobb på hjemmekontor, og begynte i sin nye på samme måte. Første dag på kontoret varte i knappe to timer.

– Jeg møtte opp på kontoret, traff sjefen min, Torger, fikk omvisning, nøkkelkort og PC. Vi hadde en prat over en kopp kaffe, før vi spaserte hjemover og skiltes rett uti gata her. Han skulle hjem til sitt hjemmekontor og jeg skulle hjem hit. Det var det, sier Gro Elin.

POSITIV BIEFFEKT: – Alle er jo blitt mer digitale. Det fungerer strålende! Folk jobber bra selv om de sitter på hjemmekontor. Og jeg har klart å etablere relasjoner gjennom de digitale kanalene, sier Gro Elin. Utover det er hun ikke veldig fan av hjemmekontortilværelsen.
FOTO: MICHAEL SOLBAKKEN

– Da var jeg på egenhånd. Sånn har det jo mer eller mindre vært siden, legger hun til. Og ler litt av det hele.  

Det er alltid spennende å begynne i ny jobb. Men å gjøre det når du ikke kan være på jobben du har begynt i, gir et ekstra lag spenning. For ikke å si utfordringer. Hvordan skal du egentlig bli kjent med de du jobber med, rutinene på jobb, forstå uskrevne regler, rutiner, vaner og uvaner, når all kontakt med kollegene dine er gjennom Teams eller andre digitale møteverktøy?

– Når du skal bygge relasjoner fra bunnen, med mennesker du aldri før har møtt, er det viktig å ha de fysiske treffpunktene og daglig, løpende kontakt. Det får en ikke med digitale møter.

Artikkelen fortsetter under videoen

Ble kjent over Teams

Gro Elin skulle dessuten bli kjent med folk som hun nå var sjefen til. Og de skulle bli kjent med henne.

– Jeg leder en avdeling som driver med Microsoft-teknologi.

Vanligvis sitter alle i et stort lokale i Oslo sentrum, med stort, åpent landskap. Der er det tomt nå.

Gro Elin Hansen

Hun innrømmer at det tidvis har vært tungt å sitte så mye alene.

– Å være mellomleder kan være en ensom rolle. Følelsen forsterkes med hjemmekontor. Jeg er av natur veldig sosial, og selv om jeg trives i eget selskap, har det slitt på selvfølelsen å sitte alene hjemme. Det sliter på vissheten om jeg gjør en god jobb eller ikke.

I tillegg tenker hun på kollegene sine, som har blitt kjent med en ny sjef gjennom skjermen.

– Det må ha vært rart for dem å få en ny sjef som de ikke kunne møte. Bare et ansikt på en skjerm.

Gro Elin har vært opptatt av å kommunisere. Mye. Og har gjennomført én til én-møter med alle på Teams.

GOD HJELP: Gro Elin leder en avdeling med rundt 20 ansatte, og har brukt mye tid på Teams for å bli kjent med kollegene sine. Hun synes de har tatt veldig godt imot henne.

– Det viktigste for meg var å bli kjent med de ansatte jeg har ansvaret for. Siden jeg ikke kunne møte dem ansikt til ansikt, drikke kaffe sammen, prates over pulten, måtte jeg ty til digitale virkemidler.

Etter to måneder i jobben, fikk hun lov til å samle alle.

Jeg fikk arrangere sommerfest i slutten av juni. Det var første gang jeg traff alle samlet. Det var så fint!

– Alle var så glade. De var nok kjempeglade for å se hverandre, men det var også veldig gøy og spennende for meg å få treffe dem for første gang.

Ikke la deg stoppe av pandemien

Siden hun begynte i april, har Gro Elin tatt imot tre nyansatte selv. Hun har gjort sitt beste for å ivareta dem i denne spesielle situasjonen.

TØR Å SATSE: – Mitt råd til andre: Ikke vær redd for å ta steget og utfordre deg selv, også i ukjente tider. Men vær forberedt på å endre måten du jobber på, sier Gro Elin.

– Den første begynte to måneder etter at jeg selv hadde begynt, så kom det to nye nå i høst. Jeg har vært veldig opptatt av de skulle komme på kontoret i høst, hvis de kunne. Hvis de kunne gå eller sykle, som var greit. Da har jeg vært på kontoret sammen med dem. Jeg hadde lyst til at de skulle få en litt enklere og er smidig overgang enn jeg fikk, om det så bare var en dag, to eller tre i uken.

Alle ansatte i finans- eller teknologi-bransjen kan være medlem hos oss. Les mer om medlemskap her.

– Har du angret på at du byttet jobb i 2020?

– Å sitte alene har i tunge stunder ført til at jeg har tenkt «Søren også. Hva har jeg gjort?». Men det veier opp når jeg tross alt har en interessant og god jobb. Med kjekke, gode kolleger.

Gro Elins tips til deg som begynner i ny jobb på hjemmekontor: 

  • Ta i bruk de digitale verktøyene for alt de er verdt. Vær synlig, kommuniser mye og ofte. Det er lett å forsvinne i mengden når all interaksjon utelukkende foregår digitalt.
  • Vær tydelig på hva du trenger for å forstå den nye organisasjonen, menneskene og arbeidsprosessene
  • Ta initiativ til flest mulig oppstartsmøter med dine nærmeste og relevante miljøer i organisasjonen. Be din sjef foreslå hvem som kan være nyttige å bli kjent med. 
  • Vær «flue på veggen» i oppstartsfasen. I koronatiden betyr det å delta i flest mulig digitale møter. Inviter deg selv inn. Observer hva det snakkes om, ta hyppige (digitale) notater (slik at det er lett å finne dem igjen). Spør hvis det er noe du lurer på – de fleste har stor forståelse for at det ikke er bare-bare å være ny, spesielt ikke i koronatider.

Gro Elin er opptatt av at man ikke kan unngå å gjøre valg og ta nye veier på grunn av pandemien.

– For meg var det veldig riktig å bytte jobb. Jeg var klar for det, og følte at det var en god match med SpareBank 1 og sjefen min.

Gro Elin Hansen

Hun vil absolutt oppfordre andre til å ta steget, om de føler seg klare for det. Tross pandemien.

– Det er fullt mulig å starte ny jobb i koronatider, spesielt når man jobber i såpass digitale organisasjoner som SpareBank 1, der ledelsen har tillit til medarbeiderne og det er kultur for å dele og ta imot nye mennesker. 

– Mitt råd til andre er: Ikke vær redd for å ta steget og utfordre deg selv, også i ukjente tider. Men vær forberedt på å endre måten du jobber på. 

Gleder seg til å komme tilbake

Selv sitter hun klar til å rykke inn i kontorlandskapet så snart det blir mulig.

TOMT: Sånn ser det ut i lokalene til SpareBank 1 Utvikling nå. Her er det vanligvis fullt av folk og mye aktivitet. FOTO: MICHAEL SOLBAKKEN

– Jeg kommer til å være den første som rekker opp hånda for å få komme tilbake på kontoret når det er mulig. Jeg har ikke noe behov for å sitte hjemme ett minutt lenger enn det jeg må og blir pålagt.

– Jeg gleder meg til å komme tilbake til kontoret. Eller… til å faktisk begynne på kontoret. Det er vel det jeg må si, sier Gro Elin Hansen.

SpareBank 1 Utvikling: 

SpareBank 1 Utvikling er de 14 SpareBank 1-bankenes felles utviklingsselskap, som utvikler og drifter IT-løsninger og tjenester for hele SpareBank 1-alliansen, samt har ansvar for felles innkjøp og forvaltning av felles merkevare. Med innleide konsulenter består SpareBank 1 Utvikling av ca. 600 kloke hoder.