EUs Green Deal, klimarisiko og finansmarkedet
Hva bør ansatte, investorer og kunder vite?
I samarbeid med Norsk klimastiftelse startet vi i januar 2021 opp et felles prosjekt med tittelen EUs Green Deal, klimarisiko og finansmarkedet: Hva bør ansatte, investorer og kunder vite? Prosjektet er støttet av Finansmarkedsfondet.
Rapportens del 1 kom i desember 2021. Nå er rapportens del 2 klar. Alle artiklene i denne utgaven har vært publisert på Energi og Klima, i all hovedsak i 2023.
Rapport (del 2):
EUs grønne giv og handlingsplan for bærekraftig finans
Hva bør ansatte, investorer og forbrukere vite?
Utgitt
7. august 2023
Utgiver
Norsk klimastiftelse (2023)
Rapport (del 1):
EUs grønne giv og handlingsplan for bærekraftig finans
Hva bør ansatte, investorer og forbrukere vite?
Utgitt
29. desember 2021
Utgiver
Norsk klimastiftelse (2021)
Abonner på nyhetsbrev om #Klimaogfinans
Se opptak av webinar:
EUs green deal og taksonomi
Bakgrunnen for prosjektet
Europakommisjonen la i 2019 frem en såkalt melding for EUs grønne vekststrategi – kalt European Green Deal. Formålet med den omfattende planen er å transformere EU til en moderne, konkurransedyktig økonomi med netto null klimagassutslipp i 2050.
For å støtte opp under ambisjonene i EUs Green Deal har vi EUs handlingsplan for bærekraftig finans – inkludert klassifiseringssystemet som gjerne kalles «taksonomien». Handlingsplanen har som formål å omdirigere kapitalflyten til bærekraftige investeringer, håndtere klimarisiko og fremme transparens og langsiktighet i finansielle markeder og i økonomien.
Med denne handlingsplanen introduseres nye forordninger og regelverksendringer som får betydelige konsekvenser for alle aktører i finansnæringen.
Finanstilsynet i Norge har for eksempel vurdert behovet for endringer i norsk rett som må til for å gjennomføre EØS-forpliktelser, noe som har resultert i at et forslag til ny lov om opplysninger om bærekraft nå er ute på høring.
Trenger kompetanseløft i finans
– Det skjer mye i EU som handler om reguleringer, klima og finans. Landskapet er i rask endring og vil få store konsekvenser også for finansnæringen. Det er behov for å tilføre ansatte i finans, investorer og interesserte kunder saklig, gjennomarbeidet og oppdatert stoff om hva Green Deal og EUs taksonomi vil bety, sier leder for formidlingsprosjektet Anne Jortveit, nestleder i Norsk klimastiftelse.
Referansegruppe sikrer relevans
– For å sikre at stoffet er relevant for ansatte, mellomledere og ledere i finansnæringen samt investorer og den interesserte kunde og forbruker, har vi satt sammen en høyst kompetent referansegruppe som vi gleder oss til i samarbeide med, sier Jortveit.