Harvard-studie med gode nyheter: Lenge leve optimistene
Kommer du alltid for sent til møter? Det kan lønne seg i det lange løp!
Spiser du fisk tre ganger i uken, lever du lenge. Mosjonerer du jevnlig, får du et langt liv. Og med et glass vin daglig, blir du ordentlig gammel.
Oppskriftene på et langt (og godt) liv er mange. De fleste studier som er gjort, viser at biomedisinske faktorer, som mat og mosjon, er assosiert med overlevelse. Nå viser nyere studier at også ikke-biologiske faktorer er vel så viktige. Som godt humør, glede og optimisme.
– Det er plenty av undersøkelser som antyder at optimistiske mennesker har redusert risiko for hjertesykdommer, hjerneslag og nedgang i lungekapasitet og funksjon. Optimisme er også assosiert med lavere risiko for tidlig død ved kreft og infeksjon. Nå kobler dessuten en ny studie optimisme til det å leve et langt liv, skriver psykologiprofessor David R. Topor.
Eksepsjonelt
Studien er utført av Harvard University i USA, hvor 70 000 deltakere danner grunnlag for analysen. Professor Laura Kubzansky er en av forskerne. Hun sier:
– Denne studien har sterk relevans for folkehelsen fordi den antyder at optimisme er såpass viktig psykososialt at det kan forlenge den menneskelige levetiden.
– Denne studien har sterk relevans for folkehelsen fordi den antyder at optimisme er såpass viktig psykososialt at det kan forlenge den menneskelige levetiden.
Professor Laura Kubzansky
Så mye skjer innen feltet «happiness» at Harvard i 2016 åpnet et eget senter for forskning på helse og lykke.
Nyhetene er ekstra gode for deg som bruker følgende uttrykk både titt og ofte: «Det går sikkert fint». «Den gode nyheten er…». «Det rekker jeg sikkert» og «Selvsagt, null stress».
Analysene fra studiet viser at optimistiske kvinner og menn har større sannsynlighet for å nå det forskerne kaller «eksepsjonelt lang alder», som altså er 85 år.
Gjennomsnittsalderen i USA er 79 år, mens gjennomsnittsalderen i Norge er 82 år, ifølge FN.
Glade nyheter
Er du av typen som alltid kommer litt for sent til en vennemiddag eller et møte, men ankommer med godt humør og tidsoptimisme, har du allerede vunnet i livet.
Er du av den negative typen, har vi gode nyheter også til deg: Optimisme-muskelen kan trenes opp. Her er syv tips fra Harvard-professoren David R. Topor for et mer optimistisk sinn:
- Skift fokus: Noen mennesker tenker fort i negative baner når de støter på et problem eller et hinder. Ved å skifte fokus og se etter det positive, kan du komme godt ut av det.
- Sett deg mål: De skal være spesifikke, realistiske og oppnåelige, og justeres underveis. Målsetting og tillit til å nå målene, er knyttet til optimisme, antyder forskning.
- Sett av tid til å fokusere på det positive: Hva gikk bra i dag? Hva er du glad for og stolt over? Bruk noen minutter hver dag, tipser forskerne.
- Mediter rundt det du er takknemlig for: Dette er en øvelsessak og kanskje også en tilvenningssak. Du finner mange guidede «gratitude meditations» på internett.
- Styrk dine sosiale relasjoner: Forskerne bemerket seg at optimisme henger sammen med sterke sosiale nettverk. Venner, grupper, klubber eller andre samfunnsengasjement – planlagt eller spontant. Henger du med positive folk, blir du fort positiv selv.
- Og til slutt: Smil! En velkjent psykoterapiteknikk for å takle triste følelser, er å smile noen minutter hver dag. Et halvsmil holder om du virkelig synes det er rart.
Så når du til slutt står der som optimismen selv, 85 år gammel, rynket og veldig glad, ja så klapp.